Gå på utställning – Hemma!

Det finns flertalet fantastiska muséer vår vårt avlånga land, allt från Vasa Muséet i Stockholm till Tågmuséet i Gävle. Dom innehåller både konstanta utställningar och en del tillfälliga där man lånat in material både nationellt och internationellt. Förutom sina utställningar så brukar det även finna evenemang eller underhållande aktiviteter för både vuxna och barn. På Linköpings Flygvapenmuseum så får man på roliga och intressanta vis lära sig hur flygplan fungerar genom att testa på en enkel flygkontrollsimulator i ett bås eller lägga lätta bollar ovanpå en kraftfull fläkt för att uppleva mer handgripligen hur aerodynamik och luftmotstånd fungerar. I nästan varje medelstor stad så finns det alltid något att gå på för att lära sig nya saker, uppleva historia eller beskåda konstverk och då räknar vi ändå inte med världsberömda platser runt om globen som Louvrén, Pyramiderna i Kairo eller varför inte lilla Sherlock Holmes muséet på Baker Street i London? Dock så kan avstånden och omkostnaderna vara ett problem för många och dom flesta får aldrig se Mona Lisas leende i verkligheten eller förundras över Sfinxen och dess förlorade näsa.

Digitaliserat

Många muséer håller dock på och digitaliserar sina utställningar, bland annat genom fotografier, 3D skanning och rena digitala replikeringar. Dessa används allt som oftast på pekskärmar vid montrarna där besökare kan vrida och vända på 3D objekt för att detaljstudera dom utan att röra vid själva, oftast sköra och oersättliga, utställningsföremålet. Vissa muséer har till och med interaktiva 3D rundturer som går att ta vid deras hemsidor, så man kan få uppleva vissa utvalda delar i sitt eget hem. Även om dessa 3D versioner utav utställningsföremålen är väldigt naturtrogna så är dom ändå inte alltid lika avancerade eller detaljerade som originalen, lågupplösta texturer och platt ljussättning kan förta upplevelsen något samtidigt som man accepterar det eftersom det är vad budgeten ofta tillåter och går det verkligen att gå djupare in än så i själva upplevelsen?

Historiska lönnmördare

Svaret är kort sagt ja, det går det. Inom spelvärlden så har giganten Ubisoft länge låtit spelare får uppleva digitala varianter utav kända historiska städer och även om byggnaderna och kartorna inte alltid är till 100 procent historiskt korrekta så är landmärkena det. I den konspirationsfyllda spelserien Assassin’s Creed så har spelare fått iklä sig rollen som en rad olika lönnmördare genom historien, varav det första utspelade sig under tredje korståget och släpptes 2007. Många historiska karaktärer dyker upp genom spelseriens gång och man får uppleva fiktionella äventyr under amerikanska inbördeskrig, piraternas guldålder och franska revolutionen, för att endast nämna några enstaka tidsåldrar. I spelet Assassins Creed: Unity så finns det bland annat en ära på exakt kopia utav Notre Dame, vilket tog drygt 1 år för en grupp 3D artister att bygga upp från grunden. Byggnaden är av hög kvalitét med dynamiskt ljus och högupplösta texturer och bara känslan av att vandra omkring i den är häpnadsväckande. Tänk er då att kunna göra detsamma, fast med VR-Glasögon, hemma i vardagsrummet. En simulering där man kombinerar dagens teknik med AAA-spelens kvalitét på modeller, ljus och texturer. Att uppleva världens stora under och konstverk skulle kunna ske med bara några knapptryck. Tekniken finns, utvecklingen pågår och reda nu finns det muséer som arbetar för att kunna erbjuda sina rundturer i folks egna vardagsrum.